خلاء شفق تا بهاران

زنان معتاد در کمپ های ترک اعتیاد شفق باید پس از گذراندن دوره های درمانی و سم زدایی برای توانمندسازی و دریافت خدمات حمایتی به مراکز بهاران شهرداری تهران منتقل شوند اما برخی از معتادان بهبودیافته به دلیل تاخیر در ایجاد مراکز بهاران در سطح شهر رها می شوند.

به گزارش وبسایت مددکاری اجتماعی ۲۰۱۲ به نقل از ایرنا؛ به دلیل تاخیر در آماده شدن مرکز بهاران ویژه معتادان زن بهبود یافته، برخی از بانوان پس از بهبود و درمان از کمپ شفق، مرخص می شوند.
این عده توسط شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر و با حکم قضائی به خانواده های خود تحویل داده می شوند که این مسئله نگرانی هایی را از بابت اینکه این زنان به حال خود رها شده و باردیگر به مواد مخدر روی آورند در جامعه ایجاد کرده است.
توجه به موضوع ساماندهی مناطق آلوده و بهبود معتادان در پایتخت از سوی شهرداری تهران،خردادماه ۹۴ با اجرای طرح انضباط شهری و در قالب های انضباط اجتماعی، کالبدی و ترافیکی در سطح شهر با محوریت منطقه ۱۲ آغاز شد و تلاش بر این بود که درقالب انضباط اجتماعی، وضعیت و چهره نابسامان شهر تهران از وجود کارتن خواب ها، معتادان متجاهر و کودکان کار پاک شود.
هرچند که به اعتقاد مسئولان شهرداری تهران اجرای کامل طرح انضباط شهری نیازمند دو سال زمان است.
مرحله نخست طرح جمع آوری معتادان متجاهر و کارتن خواب شهر تهران در دهم آذرماه سال ۹۴ با ابلاغ استاندار و موافقت دادستان تهران توسط نیروی انتظامی، شهرداری و سایر نهادهای مربوطه در نقاط مختلف پایتخت آغاز و تا پایان سال گذشته همچنان ادامه داشت.
بنا به گفته محمدرضا آذرنیا دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران، در این طرح ۹ هزار و ۵۶۰ معتاد متجاهر مرد و زن در استان در سال ۹۴ جمع آوری شدند که از این تعداد تنها ۴۶۷ نفر آنها زن بودند.
این معتادان پس از شناسایی توسط نهادهای ذی ربط به مراکز و کمپ های ترک اعتیاد تحت مدیریت ستاد مبارزه با مواد مخدر منتقل شدند و پس از گذراندن دوره درمان و سم زدایی بنا به درخواست خود و داوطلبانه به مراکز توانمندسازی و کارآفرینی بهاران منتقل می شوند.
در این میان کمپ شفق واقع در شورآباد کهریزک به عنوان کمپ ویژه زنان معتاد متجاهر با مدیریت شورای مبارزه با مواد مخدر استان تهران در نظر گرفته شد.
براساس این گزارش، در طول سه ماه گذشته حدود ۴۰۰ زن معتاد متجاهر در کمپ شفق مستقر شده و مراحل ترک را طی کردند که از این تعداد ۲۴۰ معتاد بهبود یافته برای حضور در مراکز بهاران اعلام آمادگی کردند اما برخی از این افراد بدون هماهنگی با شهرداری تهران و زمانی که مراکز توانمندسازی و کار آفرینی بهاران در حال آماده سازی بودند، از کمپ شفق ترخیص شدند.
به گفته مسئولان شهرداری تهران این نهاد نقشی در مدیریت کمپ شفق نداشته و تنها موظف بود که زیرساخت های ضروری این کمپ همچون آب، برق، گاز، تلفن، تخت، سیستم تهویه و … را آماده کند حتی در اوایل فعالیت کمپ شفق، کمبودهایی از لحاظ تغذیه، دارو و نبود مددکار وجود داشت که برخی از آنها با کمک شهرداری و بخش های مختلف در آغاز فعالیت این کمپ برطرف شد.
فرزاد هوشیارپارسیان مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در این باره با اشاره به ۴۰۰ معتاد زن که در مرکز شفق مراحل ترک را طی می کردند، گفت: از این تعداد ۱۷۵ نفر باقی مانده اند و سایرین بدون هماهنگی با شهرداری تهران و زمانی که مراکز بهاران در حال آماده سازی بودند، ترخیص و با توجه به اظهارات مسئول مرکز شفق مددجویان ترخیصی با حکم قضایی تحویل خانواده شدند.
وی با بیان اینکه به نظر می رسد ۱۷۵ مددجوی مستقر در کمپ شفق فاقد خانواده هستند یا خانواده حاضر به پذیرش آنان نیست افزود: مسئولان شفق اعلام کردند مراحل درمان افراد مستقر در کمپ به اتمام رسیده و آن هایی که باقی ماندند مراحل کاهش مصرف متادون را سپری می کنند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به شیوه ترک اعتیاد در کمپ شفق افزود: با توجه به بررسی های صورت گرفته بیش از ۹۰ درصد مددجویان مرکز شفق تحت درمان متادون بودند و اغلب اصرار به ترخیص داشتند و این در حالی است که ما بارها اعلام کردیم فردی که در مرحله متادون درمانی است را در بهاران پذیرش نمی کنیم.
هوشیارپارسیان درباره مشکلات راه اندازی مراکز توانمند سازی و کارآفرینی بهاران ویژه بانوان گفت: در ماه های اخیر واکنش هایی در خصوص مراکز بهاران بانوان شکل گرفت و در نهایت پس از چندین جایابی، تصمیم بر این شد تا مرکز بهاران بانوان با ظرفیت ۱۰۰ نفر در یکی از مناطق شهر تهران راه اندازی شود.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه تلقی ما این است خانم هایی که از شفق ترخیص شده اند، هنوز آلوده مواد نشده اند اگرچه ممکن است لغزش کرده باشند افزود: ما هیچ گاه افراد را به اجبار به مراکز بهاران نبرده و نمی بریم.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران تنها مسئول آن بخش از بهبودیافتگانی است که در مراکز بهاران پذیرش شده اند گفت: بازگشت تعدادی از این افراد به خیابان های شهر دوباره برای ارگان ها و نهادهای مختلف بار مسئولیت ایجاد می کند و بر این اساس بهتر است تا افراد شهرستانی به شهرستان های خود عودت داده شده و با مابقی نیز در صورت امتناع از حضور در مراکز بهاران و تاکید بر ادامه روند قبلی زندگی، برخورد قضائی صورت بگیرد.
روز شنبه(۲۱ فروردین ماه) حدود ۲۵ نفر از معتادان بهبود یافته کمپ شفق به مرکز بهاران در غرب تهران منتقل شدند.
حجت الاسلام میثم امرودی معاون امور اجتماعی فرهنگی شهرداری تهران در دیدار از مرکز بهاران ویژه بانوان گفت: مرکز بهاران تلاش می کند تا حلقه اتصالی را میان فرد بهبودیافته و خانواده ایجاد کند و افرادی که بین شش ماه تا ۹ ماه در بهاران حضور دارند با انجام مددکاری و مشاوره در نهایت به یک ثبات و استقلال می رسند.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران فعالیت ۲۳ مرکز بهاران در سطح شهر را از دیگر برنامه های شهرداری تهران در راستای حمایت از بهبودیافتگان عنوان کرد و افزود: حضور در بهاران اجباری نبوده و مدیریت شهری نیز مسئول بیکاری نیست.
وی با اشاره به روند انتقال مددجویان به مراکز بهاران گفت: هریک از مراکز بهاران ویژگی خاص خود را دارد و افراد بر اساس گروه سنی تقسیم بندی می شوند که در ابتدا افراد به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت در مرکز غربالگری مستقر شده و در مرحله بعد به بهاران منتقل می شوند.
امرودی گفت: حدود دو تا سه ماه پس از استقرار این افراد در بهاران کارآفرینان نیز برای توانمندسازی و مهارت آموزی حضور پیدا می کنند.
پیش از این علی محمد نائینی قائم مقام معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از برنامه ایجاد ۴۰ مرکز بهاران با ظرفیت چهار هزار نفر در سطح شهر تهران خبر داد و افزود: تاکنون ۸۰ درصد مکان های ایجاد مراکز بهاران ویژه مردان و زنان معتاد بهبودیافته مشخص و ۴۰ درصد از آنها نیز تجهیز شده است.
با این وجود محمدرضا آذرنیا دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان تهران در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه از زمان آغاز طرح جمع آوری معتادان بیش از چهار ماه می گذرد افزود: قرار بود مرحله سم زدایی معتادان متجاهر تنها یک ماه طول بکشد و آنان به مراکز بهاران منتقل شوند که با بدقولی شهرداری تاکنون از حدود پنج هزار و ۲۷۰ مددجو ساکن در کمپ ها تنها ۶۳۰ نفر به ۱۳مرکز آماده شده بهاران منتقل شده اند.
وی گفت: شهرداری تهران قول داده بود با ایجاد ۴۴ مرکز بهاران در سطح شهر تهران، معتادان سم زدایی شده را در این مراکز اسکان داده و فرآیند کارآفرینی، توانمندسازی و بازگشت به زندگی آنان را انجام دهد که در این خصوص به قول خود عمل نکرده است.

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا